Szukaj
Close this search box.

Czy upcykling może pomóc rozwiązać problem marnowania żywności?

Osiągnięcie zrównoważonej produkcji jest jednym z głównych wyzwań, przed którymi stoi przemysł spożywczy. Jeśli zmniejszenie zużycia energii i wody lub optymalizacja procesów są kluczami do osiągnięcia tego celu, zmniejszenie ilości nieprzetworzonych produktów jest również jednym z wielu sposobów na zmniejszenie śladu węglowego zakładów przetwórstwa spożywczego. Jednym z rozwiązań, wdrażanych przez zespoły Boccard we współpracy z klientami, jest ponowne wykorzystanie pozostałości, określane również jako „food upcycling”.

Czym jest „upcykling żywności”?

Znany w branży mody i projektowania wnętrz termin „upcykling” to proces ponownego wykorzystania lub recyklingu wyrzuconych przedmiotów lub materiałów w celu stworzenia nowych produktów, które są dostępne na rynku i mają większą wartość dla konsumenta. Termin „Food Upcycling” został niedawno opracowany i zastosowany w przemyśle spożywczym.

„Żywność upcyklingowana wykorzystuje składniki, które w przeciwnym razie nie byłyby przeznaczone do spożycia lub na rynek, są kupowane i produkowane przy użyciu weryfikowalnych łańcuchów dostaw i mają pozytywny wpływ na środowisko. ” Tak brzmi formalna definicja napisana przez zespół ekspertów z Harvard Law School, Drexel University, World Wildlife Fund, Natural Resources Defense Council, ReFED i innych.

Niektóre produkty uboczne powstające podczas przekształcania surowca w żywność mogą być rzeczywiście uprzemysłowione i w ten sposób ponownie wykorzystane zamiast wyrzucane. Mogą one mieć wartość odżywczą lub leczniczą/zdrowotną i zostać przekształcone w składniki spożywcze, kosmetyczne lub zdrowotne.

Praktyka ta ma pozytywny wpływ na środowisko, a jednocześnie jest korzystna dla przemysłu i gospodarki cyrkularnej.

 

W jaki sposób Boccard Kates uczestniczy w tym trendzie?

Dla naszych klientów specjalizujących się w produkcji składników, Boccard projektuje, produkuje, instaluje i konserwuje w pełni zautomatyzowane zakłady przetwórstwa spożywczego. Zakłady te integrują różne procesy techniczne, które wymagają najwyższych standardów bezpieczeństwa i jakości.

Nasi Eksperci w dziedzinie inżynierii procesowej i zarządzania projektami, od kilku lat współpracują z producentami żywności w zakresie recyklingu ich niewykorzystanych w produkcji składników. 

Kilka przykładów wielu różnych projektów ” Upcyklingu żywności”, które mogą być realizowane przez nasze zespoły:  

Produkcja koncentratów białkowych i węglowodanowych z lactoserum.

Ponowne wykorzystanie / ekstrakcja specyficznych molekuł z odpadów i produktów ubocznych z ryb i owoców morza w celu wykorzystania ich w produkcji żywności, a także do przygotowania produktów kosmetycznych.

Produkcja hydrolizatu z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego

Ponowne wykorzystanie cząsteczek ligniny, hemicelulozy, celulozy oraz bardziej ograniczonych składników, takich jak związki fenolowe, woski, białka, w procesie obróbki kultur zbożowych.

Produkcja właściwości prebiotycznych i antyoksydantów (polifenoli i witamin) do zastosowań nutraceutycznych i kosmetycznych z produktow ubocznych z owoców lub warzyw.

5 dobrych powodów, aby stosować „upcykling żywności”:

Wytwarzanie nowe produkty o wartości dodanej: „nic nie jest tracone, wszystko jest przekształcane”.

Zmniejszenie ilości produktów nieprzetworzonych poprzez uniknięcie wyrzucania pozostałości lub produktów ubocznych, co stanowi koszt dla środowiska i dla firmy.

Łańcuch dostaw, który można poddać audytowi.

Atrakcyjność oferty dla Konsumenta

Być uczestnikiem gospodarki cyrkularnej i brać udział w wysiłkach producentów na rzecz ograniczenia globalnych zmian klimatycznych

Czy wiesz, że:

Upcycled Food Association (UFA) ma na celu koordynację wysiłków firm w celu zmniejszenia ilości nieprzetworzonych produktów w przemyśle spożywczym poprzez rozwój „upcyklingu żywności”. Co pozwala również producentom uczestniczyć w ich programie „Upcycled Certified™”.

„Upcycled Certified™” – to pierwszy na świecie program certyfikacji zewnętrznej dla „upcyklingowanych” składników i produktów spożywczych.

„Cele UFF to podwojenie tempa wzrostu branży upcyklingu i zapobieganie marnotrawstwu.

Contact

Nous serons heureux de répondre à vos demandes concernant nos offres marchés, solutions ou services. Pour nous aider à mieux vous répondre, merci de préciser votre besoin  : devis, projet, services, demande de contact ou autre.