Korzyści płynące z "Upcyclingu żywności" ?
Osiągnięcie zrównoważonej produkcji jest jednym z głównych wyzwań, przed którymi stoi przemysł spożywczy. Jeśli zmniejszenie zużycia energii i wody lub optymalizacja procesów są kluczami do osiągnięcia tego celu, zmniejszenie ilości nieprzetworzonych produktów jest również jednym z wielu sposobów na zmniejszenie śladu węglowego zakładów przetwórstwa spożywczego. Jednym z rozwiązań, wdrażanych przez zespoły Boccard Kates we współpracy z klientami, jest ponowne wykorzystanie pozostałości, określane również jako "food upcycling".
Czym jest "upcykling żywności"?
Znany w branży mody i projektowania wnętrz termin "upcykling" to proces ponownego wykorzystania lub recyklingu wyrzuconych przedmiotów lub materiałów w celu stworzenia nowych produktów, które są dostępne na rynku i mają większą wartość dla konsumenta. Termin "Food Upcycling" został niedawno opracowany i zastosowany w przemyśle spożywczym.
"Żywność upcyklingowana wykorzystuje składniki, które w przeciwnym razie nie byłyby przeznaczone do spożycia lub na rynek, są kupowane i produkowane przy użyciu weryfikowalnych łańcuchów dostaw i mają pozytywny wpływ na środowisko. " Tak brzmi formalna definicja napisana przez zespół ekspertów z Harvard Law School, Drexel University, World Wildlife Fund, Natural Resources Defense Council, ReFED i innych.
Niektóre produkty uboczne powstające podczas przekształcania surowca w żywność mogą być rzeczywiście uprzemysłowione i w ten sposób ponownie wykorzystane zamiast wyrzucane. Mogą one mieć wartość odżywczą lub leczniczą/zdrowotną i zostać przekształcone w składniki spożywcze, kosmetyczne lub zdrowotne.
Praktyka ta ma pozytywny wpływ na środowisko, a jednocześnie jest korzystna dla przemysłu i gospodarki cyrkularnej.
W jaki sposób Boccard Kates uczestniczy w tym trendzie?
Dla naszych klientów specjalizujących się w produkcji składników, Boccard Kates projektuje, produkuje, instaluje i utrzymuje w pełni zautomatyzowane zakłady przetwórstwa spożywczego. Zakłady te integrują różne procesy techniczne, które wymagają zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa i jakości.
Nasi Eksperci w dziedzinie inżynierii procesowej i zarządzania projektami, od kilku lat współpracują z producentami żywności w zakresie recyklingu ich niewykorzystanych w produkcji składników.
Kilka przykładów wielu różnych projektów " upcyklingu żywności", które mogą być realizowane przez nasze zespoły:
- Produkcja koncentratów białkowych i węglowodanowych z lactoserum.
- Ponowne wykorzystanie / ekstrakcja specyficznych molekuł z odpadów i produktów ubocznych z ryb i owoców morza w celu wykorzystania ich w produkcji żywności, a także do przygotowania produktów kosmetycznych.
- Produkcja hydrolizatu z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
- Ponowne wykorzystanie cząsteczek ligniny, hemicelulozy, celulozy oraz bardziej ograniczonych składników, takich jak związki fenolowe, woski, białka, w procesie obróbki kultur zbożowych.
- Produkcja właściwości prebiotycznych i antyoksydantów (polifenoli i witamin) do zastosowań nutraceutycznych i kosmetycznych z produktów ubocznych z owoców lub warzyw.
5 dobrych powodów, aby stosować „upcykling żywności":
- Wytwarzanie nowych produktów o wartości dodanej: "nic nie jest tracone, wszystko jest przekształcane".
- Zmniejszenie ilości produktów nieprzetworzonych poprzez unikanie wyrzucania pozostałości lub produktów ubocznych, co stanowi koszt dla środowiska i dla firmy.
- Łańcuch dostaw, który można poddać audytowi.
- Atrakcyjność oferty dla Konsumenta.
- Być uczestnikiem gospodarki cyrkularnej i brać udział w wysiłkach producentów na rzecz ograniczenia globalnych zmian klimatycznych.
Warto wiedzieć:
Upcycled Food Association (UFA) ma na celu koordynację wysiłków firm w celu zmniejszenia ilości nieprzetworzonych produktów w przemyśle spożywczym poprzez rozwój "upcyklingu żywności". Co pozwala również producentom uczestniczyć w ich programie "Upcycled Certified™".
"Upcycled Certified™" - to pierwszy na świecie program certyfikacji zewnętrznej dla "upcyklingowanych" składników i produktów spożywczych.
"Cele UFF to podwojenie tempa wzrostu branży upcyklingu i zapobieganie marnotrawstwu.