search
Aktualności

Jak przekształcić przemysłowe produkty uboczne w składniki o wartości dodanej?

Korzyści płynące z "Upcyclingu żywności" ?

Osiągnięcie zrównoważonej produkcji jest jednym z głównych wyzwań, przed którymi stoi przemysł spożywczy. Jeśli zmniejszenie zużycia energii i wody lub optymalizacja procesów są kluczami do osiągnięcia tego celu, zmniejszenie ilości nieprzetworzonych produktów jest również jednym z wielu sposobów na zmniejszenie śladu węglowego zakładów przetwórstwa spożywczego. Jednym z rozwiązań, wdrażanych przez zespoły Boccard Kates we współpracy z klientami, jest ponowne wykorzystanie pozostałości, określane również jako "food upcycling".

Czym jest "upcykling żywności"?

Znany w branży mody i projektowania wnętrz termin "upcykling" to proces ponownego wykorzystania lub recyklingu wyrzuconych przedmiotów lub materiałów w celu stworzenia nowych produktów, które są dostępne na rynku i mają większą wartość dla konsumenta. Termin "Food Upcycling" został niedawno opracowany i zastosowany w przemyśle spożywczym.

"Żywność upcyklingowana wykorzystuje składniki, które w przeciwnym razie nie byłyby przeznaczone do spożycia lub na rynek, są kupowane i produkowane przy użyciu weryfikowalnych łańcuchów dostaw i mają pozytywny wpływ na środowisko. " Tak brzmi formalna definicja napisana przez zespół ekspertów z Harvard Law School, Drexel University, World Wildlife Fund, Natural Resources Defense Council, ReFED i innych.

Niektóre produkty uboczne powstające podczas przekształcania surowca w żywność mogą być rzeczywiście uprzemysłowione i w ten sposób ponownie wykorzystane zamiast wyrzucane. Mogą one mieć wartość odżywczą lub leczniczą/zdrowotną i zostać przekształcone w składniki spożywcze, kosmetyczne lub zdrowotne.

Praktyka ta ma pozytywny wpływ na środowisko, a jednocześnie jest korzystna dla przemysłu i gospodarki cyrkularnej.

W jaki sposób Boccard Kates uczestniczy w tym trendzie?

Dla naszych klientów specjalizujących się w produkcji składników, Boccard Kates projektuje, produkuje, instaluje i utrzymuje w pełni zautomatyzowane zakłady przetwórstwa spożywczego. Zakłady te integrują różne procesy techniczne, które wymagają zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa i jakości.

Nasi Eksperci w dziedzinie inżynierii procesowej i zarządzania projektami, od kilku lat współpracują z producentami żywności w zakresie recyklingu ich niewykorzystanych w produkcji składników.

Kilka przykładów wielu różnych projektów " upcyklingu żywności", które mogą być realizowane przez nasze zespoły: 

  • Produkcja koncentratów białkowych i węglowodanowych z lactoserum.
  • Ponowne wykorzystanie / ekstrakcja specyficznych molekuł z odpadów i produktów ubocznych z ryb i owoców morza w celu wykorzystania ich w produkcji żywności, a także do przygotowania produktów kosmetycznych.
  • Produkcja hydrolizatu z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
  • Ponowne wykorzystanie cząsteczek ligniny, hemicelulozy, celulozy oraz bardziej ograniczonych składników, takich jak związki fenolowe, woski, białka, w procesie obróbki kultur zbożowych.
  • Produkcja właściwości prebiotycznych i antyoksydantów (polifenoli i witamin) do zastosowań nutraceutycznych i kosmetycznych z produktów ubocznych z owoców lub warzyw.

5 dobrych powodów, aby stosować „upcykling żywności":

  1. Wytwarzanie nowych produktów o wartości dodanej: "nic nie jest tracone, wszystko jest przekształcane".
  2. Zmniejszenie ilości produktów nieprzetworzonych poprzez unikanie wyrzucania pozostałości lub produktów ubocznych, co stanowi koszt dla środowiska i dla firmy.
  3. Łańcuch dostaw, który można poddać audytowi.
  4. Atrakcyjność oferty dla Konsumenta.
  5. Być uczestnikiem gospodarki cyrkularnej i brać udział w wysiłkach producentów na rzecz ograniczenia globalnych zmian klimatycznych.

Warto wiedzieć:

Upcycled Food Association (UFA) ma na celu koordynację wysiłków firm w celu zmniejszenia ilości nieprzetworzonych produktów w przemyśle spożywczym poprzez rozwój "upcyklingu żywności". Co pozwala również producentom uczestniczyć w ich programie "Upcycled Certified™".

"Upcycled Certified™" - to pierwszy na świecie program certyfikacji zewnętrznej dla "upcyklingowanych" składników i produktów spożywczych.

"Cele UFF to podwojenie tempa wzrostu branży upcyklingu i zapobieganie marnotrawstwu.

Food upcycling

WYBRANE projekty

Więcej informacji

PROJET
Biotechnologia morska: możliwości i wyzwania szybko rozwijającego się sektora

Niebieskie produkty przyszłości. Naukowcy pracują nad pozyskaniem produktów z takich mikroorganizmów jak mikroalgi, bakterie, grzyby, z glonów i bezkręgowców (ogórki morskie, jeżowce). Ten bardzo obiecujący i wciąż mało eksploatowany sektor stoi przed wieloma wyzwaniami, w tym przed industrializacją procesów. Poznaj zastosowania biotechnologii morskiej, możliwości i wyzwania stojące przed branżą i dowiedz się, jak zespoły projektowe […]

Więcej informacji
PROJET
Plasma Pillow Plate

Jedną z największych zalet płaszczy typu Plasma Pillow Plate jest ich skuteczność. Wynika ona między innymi z tego, że stale austenityczne mają bardzo małe współczynniki przewodzenia ciepła.

Więcej informacji
PROJET
Nowy projekt: Evolutive Vaccines Facility Sanofi

EVF to w pełni cyfrowy, bardzo nowoczesny obiekt do produkcji biomateriałów, zaprojektowany tak, aby umożliwić sprawne i elastyczne wytwarzanie wielu szczepionek i materiałów biologicznych, w tym mRNA.    

Więcej informacji
Dołącz do nas!
arrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram