search
Aktualności

Jak przekształcić przemysłowe produkty uboczne w składniki o wartości dodanej?

Korzyści płynące z "Upcyclingu żywności" ?

Osiągnięcie zrównoważonej produkcji jest jednym z głównych wyzwań, przed którymi stoi przemysł spożywczy. Jeśli zmniejszenie zużycia energii i wody lub optymalizacja procesów są kluczami do osiągnięcia tego celu, zmniejszenie ilości nieprzetworzonych produktów jest również jednym z wielu sposobów na zmniejszenie śladu węglowego zakładów przetwórstwa spożywczego. Jednym z rozwiązań, wdrażanych przez zespoły Boccard Kates we współpracy z klientami, jest ponowne wykorzystanie pozostałości, określane również jako "food upcycling".

Czym jest "upcykling żywności"?

Znany w branży mody i projektowania wnętrz termin "upcykling" to proces ponownego wykorzystania lub recyklingu wyrzuconych przedmiotów lub materiałów w celu stworzenia nowych produktów, które są dostępne na rynku i mają większą wartość dla konsumenta. Termin "Food Upcycling" został niedawno opracowany i zastosowany w przemyśle spożywczym.

"Żywność upcyklingowana wykorzystuje składniki, które w przeciwnym razie nie byłyby przeznaczone do spożycia lub na rynek, są kupowane i produkowane przy użyciu weryfikowalnych łańcuchów dostaw i mają pozytywny wpływ na środowisko. " Tak brzmi formalna definicja napisana przez zespół ekspertów z Harvard Law School, Drexel University, World Wildlife Fund, Natural Resources Defense Council, ReFED i innych.

Niektóre produkty uboczne powstające podczas przekształcania surowca w żywność mogą być rzeczywiście uprzemysłowione i w ten sposób ponownie wykorzystane zamiast wyrzucane. Mogą one mieć wartość odżywczą lub leczniczą/zdrowotną i zostać przekształcone w składniki spożywcze, kosmetyczne lub zdrowotne.

Praktyka ta ma pozytywny wpływ na środowisko, a jednocześnie jest korzystna dla przemysłu i gospodarki cyrkularnej.

W jaki sposób Boccard Kates uczestniczy w tym trendzie?

Dla naszych klientów specjalizujących się w produkcji składników, Boccard Kates projektuje, produkuje, instaluje i utrzymuje w pełni zautomatyzowane zakłady przetwórstwa spożywczego. Zakłady te integrują różne procesy techniczne, które wymagają zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa i jakości.

Nasi Eksperci w dziedzinie inżynierii procesowej i zarządzania projektami, od kilku lat współpracują z producentami żywności w zakresie recyklingu ich niewykorzystanych w produkcji składników.

Kilka przykładów wielu różnych projektów " upcyklingu żywności", które mogą być realizowane przez nasze zespoły: 

  • Produkcja koncentratów białkowych i węglowodanowych z lactoserum.
  • Ponowne wykorzystanie / ekstrakcja specyficznych molekuł z odpadów i produktów ubocznych z ryb i owoców morza w celu wykorzystania ich w produkcji żywności, a także do przygotowania produktów kosmetycznych.
  • Produkcja hydrolizatu z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
  • Ponowne wykorzystanie cząsteczek ligniny, hemicelulozy, celulozy oraz bardziej ograniczonych składników, takich jak związki fenolowe, woski, białka, w procesie obróbki kultur zbożowych.
  • Produkcja właściwości prebiotycznych i antyoksydantów (polifenoli i witamin) do zastosowań nutraceutycznych i kosmetycznych z produktów ubocznych z owoców lub warzyw.

5 dobrych powodów, aby stosować „upcykling żywności":

  1. Wytwarzanie nowych produktów o wartości dodanej: "nic nie jest tracone, wszystko jest przekształcane".
  2. Zmniejszenie ilości produktów nieprzetworzonych poprzez unikanie wyrzucania pozostałości lub produktów ubocznych, co stanowi koszt dla środowiska i dla firmy.
  3. Łańcuch dostaw, który można poddać audytowi.
  4. Atrakcyjność oferty dla Konsumenta.
  5. Być uczestnikiem gospodarki cyrkularnej i brać udział w wysiłkach producentów na rzecz ograniczenia globalnych zmian klimatycznych.

Warto wiedzieć:

Upcycled Food Association (UFA) ma na celu koordynację wysiłków firm w celu zmniejszenia ilości nieprzetworzonych produktów w przemyśle spożywczym poprzez rozwój "upcyklingu żywności". Co pozwala również producentom uczestniczyć w ich programie "Upcycled Certified™".

"Upcycled Certified™" - to pierwszy na świecie program certyfikacji zewnętrznej dla "upcyklingowanych" składników i produktów spożywczych.

"Cele UFF to podwojenie tempa wzrostu branży upcyklingu i zapobieganie marnotrawstwu.

Food upcycling

WYBRANE projekty

Więcej informacji

PROJET
Świętujemy produkcję urządzenia nr 5000!

Przez ponad 30 lat działalności na rynku polskim wyprodukowaliśmy ponad 5000 urządzeń procesowych, zarówno samodzielnych urządzeń jak i elementów kompleksowych instalacji procesowych. Wśród  urządzeń znajdują się: mieszalniki do płynów, proszków, bioreaktory/fermentory, reaktory, zbiorniki magazynowe i procesowe, homogenizatory, stacje mycia, mieszadła i systemy mieszania.

Więcej informacji
PROJET
Biotechnologia morska: możliwości i wyzwania szybko rozwijającego się sektora

Niebieskie produkty przyszłości. Naukowcy pracują nad pozyskaniem produktów z takich mikroorganizmów jak mikroalgi, bakterie, grzyby, z glonów i bezkręgowców (ogórki morskie, jeżowce). Ten bardzo obiecujący i wciąż mało eksploatowany sektor stoi przed wieloma wyzwaniami, w tym przed industrializacją procesów. Poznaj zastosowania biotechnologii morskiej, możliwości i wyzwania stojące przed branżą i dowiedz się, jak zespoły projektowe […]

Więcej informacji
PROJET
Plasma Pillow Plate

Jedną z największych zalet płaszczy typu Plasma Pillow Plate jest ich skuteczność. Wynika ona między innymi z tego, że stale austenityczne mają bardzo małe współczynniki przewodzenia ciepła.

Więcej informacji
arrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram