search
Aktualności

rynki

Browarnictwo i ekstrakcja zbóż

Zoptymalizujemy Państwa procesy i zagwarantujemy najwyższą jakość produktów

Wspieramy Państwa w sprostaniu coraz bardziej wygórowanym wymaganiom rynkowym. Łączymy naszą lokalną wiedzę i doświadczenie zdobyte na rynku polskim z rozwiązaniami wypracowanymi przez należącą do grupy Boccard spółkę Meura.

Meura w ciągu 175 lat istnienia wypracowała szereg rozwiązań znajdujących zastosowanie w projektowaniu i produkcji wyposażenia warzelni, w tym w obszarze filtracji zacieru, mielenia i procesu fermentacji, chłodzenia brzeczki.

Dzięki temu jesteśmy w stanie zaoferować Państwu pełną paletę usług: od opracowania projektu instalacji, przez produkcję zbiorników, montaż, uruchomienie aż po specjalistyczne wyposażenie

państwa produkty

Projektujemy, rozwijamy i dostarczamy technologie, które pomagają zapewnić, najlepszą jakość Państwa piwom, alkoholom i ekstraktom.

Mamy specjalistyczną wiedzę i długoletnie doświadczenie z różnymi substancjami, dlatego jesteśmy w stanie podjąć się realizacji inwestycji każdej skali i każdego stopnia złożoności.

PIWO

Ponad 25% piw produkowanych na świecie wykorzystuje sprzęt firmy Meura
Nasze rozwiązania stosują największe światowe marki piwa
Piwa rzemieślnicze lub specjalistyczne

GORZELNIA

Nasza wiedza w zakresie przygotowania i filtracji zacieru pozwala nam oferować rozwiązania głównym producentom alkoholi zbożowych.
Zastosowanie filtra Meura 2001 gwarantuje jakość i czystość alkoholi

EKSTRAKTY SŁODOWE

Oferujemy rozwiązania do przetwarzania płynnych i stałych ekstraktów słodowych przeznaczonych do różnych gałęzi przemysłu

Państwa wyzwania

Gwarancja wysokiej jakości produktu i optymalizacji Państwa procesów

Zmieniające się gusta konsumentów i rosnące wymagania wymuszają zmiany w funkcjonowaniu browarów i sposobie produkcji piwa. Trendy te ewoluują w kierunku różnorodności wyboru, nowych smaków (stąd rosnąca popularność browarów rzemieślniczych) oraz jakości produktu. Duża konkurencyjność na rynku wymaga utrzymania wysokiego stopnia wydajności urządzeń produkcyjnych oraz poszukiwania innowacyjnych rozwiązań.

Kolejnym wyzwaniem stojącym przed branżą jest zmniejszenie jej oddziaływania na środowisko. Producenci piwa już od dłuższego czasu stawiają na zrównoważony rozwój, starając się organizować produkcję z poszanowaniem środowiska naturalnego. Konsumenci bowiem są coraz bardziej świadomi i wybierają tych produkty tych browarów, dla których liczy się to, co zostawią po sobie przyszłym pokoleniom.

nasze rozwiązania

Innowacyjne, uznane technologie

Doświadczony partner istniejący na rynku od 1845 roku, rozpoznawalny na całym świecie dzięki innowacjom technologicznym. To właśnie Meura, wynalazcy, którym od 1901 r. zawdzięczamy filtr zacieru, dziś znany na całym świecie pod nazwą Meura2001.

Rozwiązania dla warzeleni

Warzelnia jest sercem każdego browaru, to tutaj piwo zaczyna nabierać szlachetnego smaku i aromatu. Wiemy, że zależy Państwu na uzyskaniu wyjątkowych produktów, dlatego dostosowujemy nasze technologie i procesy do konkretnych potrzeb: od specjalnych składników po konfigurację warzelni. Nasze innowacyjne technologie i sprzęt opracowane przez firmę Meura zapewnią Państwu najlepszą jakość warzenia piwa w optymalnym czasie.

Optymalna produkcja w naszej warzelni

Koncepcja warzelni Meurabrew została opracowana tak, aby odpowiedzieć na wyzwania przemysłu piwowarskiego dotyczące zwiększenia produktywności przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości odpadów.

Wyniki przemysłowe pokazały, że Meurabrew łączy w sobie wiele wyjątkowych osiągów:

  • zużycie wody zmniejszone co najmniej o połowę
  • zużycie energii elektrycznej zmniejszone co najmniej o połowę
  • zużycie pary zmniejszone co najmniej o połowę
  • znaczne zmniejszenie ilości ścieków
  • brak szczytowego obciążenia mediów
  • lepsza produktywność (jeden cykl mycia tygodniowo)
  • znaczne ograniczenie utleniania moszczu
  • poprawiona spójność parametrów produktu
  • bardzo ograniczona utrata ekstraktów

Cold block

Po opuszczeniu warzelni brzeczka zostaje poddana procesowi chłodzenia, a następnie leżakuje w tankofermentorach. W naszym warsztacie jesteśmy w stanie wykonać tankofermentory o pojemności do 1800 hektolitrów. Oprócz tego wykonamy dla Państwa tzw. bebety, czyli zbiorniki pośredniczące oraz instalację do rozlewu.

W ramach cold block jesteśmy w stanie zaprojektować i wykonać dla Państwa również:

  • orurowanie
  • stacje mycia CIP
  • zbiorniki magazynowe drożdży
  • zbiorniki do leżakowania (do 300 hektolitrów)
  • zbiorniki buforowe

nasze produkty

Mielenie/rozdrabnianie

Classicmill : wentylowany młyn młotkowy z poziomym wałem
Carbomill : młyn młotkowy do suchego drobnego zacieru
Hydromill : do drobnego mielenia zboża pod wodą

Wyposażenie warzelni

Zacieranie wstępne z MecaMasher
Warzenie piwa z Aflosjet
Filtrowanie zacieru z filtrem MEURA 2001
Wrzenie brzeczki: z wewnętrznymi i zewnętrznymi systemami warzenia oraz Ecostripper
Usuwanie osadu z ClariSaver i  Whirpool
MeuraStream 

INnowacje i R&D

Dział badawczo-Rozwojowy i Wsparcia technicznego: Meura Technologie & Usługi 

Meura posiada własne, pilotażowe centrum rozwoju technologii, usytuowane w pobliżu szkoły browarniczej w Louvain-la-Neuve w Belgii. Jest ono prawdziwym partnerem dla browarów i producentów, chcących odkryć potencjał rozwiązań piwowarskich.

Aktywne badania, które prowadzimy w naszym centrum Meura Technologie & Usługi, a także bliskie kontakty z uczelniami, laboratoriami badawczymi, szkołami piwowarskimi i oczywiście z samymi piwowarami, pozwalają nam na dostosować się do potrzeb i wymagań naszych Klientów, a nawet do przewidzieć ich oczekiwania. Organizujemy też pilotażowe testy oraz spotkania szkoleniowe. Oferujemy pomoc techniczną, wszystko to z zachowaniem absolutnej poufności.

Nasi specjaliści mogą również towarzyszyć Państwu w tworzeniu nowych produktów, wykorzystaniu surowców specjalnych (np.sorgo, proso, żyto, owies itp.) lub w każdej innej kwestii związanej z procesami produkcyjnymi. Dzięki naszemu pilotażowemu ośrodkowi testów i zespołowi konsultantów technologicznych postaramy się znaleźć Państwu jak najlepsze rozwiązanie odpowiadające Państwa potrzebom.

Nasze usługi doradcze obejmują m.in.:

testy wykonalności technicznej nowych surowców, receptur, produktów, projektów…
wsparcie technologiczne dla naszych Klientów
szkolenia dla klientów, szkół piwowarskich, partnerów
wynajem sprzętu pilotowego.

nasze usługi

Pomagamy wydłużyć życie Państwa instalacji

Oferujemy Państwu konkretne usługi modernizacji, konserwacji i optymalizacji wydajności Państwa obiektów i urządzeń procesowych (patrz usługi). Oferujemy także rozwiązania wspierające obszary o strategicznym znaczeniu dla produkcji, takie jak zużycie wody, energii i możliwości odzyskiwania utraconych produktów.
Dowiedz się więcej o naszych usługach i serwisie

WYBRANE projekty

Więcej informacji

PROJET
Mieszalnik do produkcji kwasu hialuronowego

Projekt i produkcja mieszalnika do kwasu hialuronowego dla Klienta z branży biotechnologicznej. Mieszalnik wykonany w wysokim standardzie.  

Więcej informacji
PROJET
Instalacja do form płynnych dla klienta z branży farmaceutycznej

Kompleksowa realizacja projektu: projekt instalacji, produkcja urządzeń, automatyka, uruchomienie, kwalifikacje.  

Więcej informacji
PROJET
Platforma R&D do produkcji kwasu hialuronowego

Nasz francuski oddział wykonał projekt, produkcję, kwalifikację i uruchomienie platformy fermentacyjnej o pojemności 1000L  

Więcej informacji

Planują Państwo projekt?

Nasi Klienci

Zaufali nam

Dołącz do nas!
arrow-downarrow-rightarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram